1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Плодове и зеленчуци от цял свят присъстват на родната трапеза

Плодове и зеленчуци от цял свят присъстват на родната трапеза

Българските краставици в момента се конкурират със стока от Албания, Гърция и Македония

Плодове и зеленчуци от цял свят присъстват на родната трапеза. Средно около 80% от продукцията е вносна, признават от най-голямата борса у нас. Български са единствено част от доматите и краставиците, зелето, марулите, пресният лук и чесън. Родно производство са и ранните картофи, които се предлагат по 1,20 лв./кг, информира вестник "24 часа".

За сметка на това се предлагат картофи от 6 държави – Австрия, Франция, Германия, Хърватия и Сърбия. Най-скъпа е френската стока, която на едро достига до 1.20 лв./кг, а най-евтина – сръбската по 60 ст.

Старият лук също рядко е родно производство, като главно такъв може да се намери наесен. През останалото време се продава вносен, като най-големите количества идват от Египет. Продукция идва още от Турция, Австрия и Холандия.

Отдавна няма и български чесън. В момента се предлага предимно от Испания, който по тържищата струва между 3 и 4,20 лв. за килограм. Големи пратки зрял чесън влизат периодично и от Китай. Македонското зеле пък е много по-евтино от българската. Разликата е почти 2 пъти - 25 ст./кг срещу 40 ст.

Традиционно голяма част от доматите у нас са от Турция и Гърция. Цената им е 1-1,50 лв./кг, докато българските стигат до 2,50 лв. Домати има още и от Македония и дори Албания. Допреди седмица по борсите са предлагани и пратки от Италия и Испания, но те били малки и свършили.

Българските краставици в момента се конкурират със стока от Албания, Гърция и Македония. Продават се от 50 ст. до 1,20 лв./кг на едро в зависимост от качеството. Чушките пък са предимно от Турция, но се срещат и гръцки. Цената е от 2 до 2,40 лв. за червения пипер.

Вносът е много силен и при плодовете. По борсите в момента на практика няма български ябълки, но е пълно с такива от Полша, Италия, Австрия и др. Родните круши също са дефицит.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.