1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Плодове от България, заразени с хепатит А, са изтеглени от продажба в Италия

Плодове от България, заразени с хепатит А, са изтеглени от продажба в Италия

От Българската агенция по безопасност на храните не са коментирали случая

Замразени горски плодове, които са били внесени от Румъния, Полша и България, са били изтеглени от продажба в Италия, след като било установено, че са заразени с вируса на хепатит А. Това предаде румънската агенция Медиафакс, като се позова на информация, въведена в европейската Система за бързо предупреждение за храни и фуражи.

Председателят на румънската Национална агенция по санитарно-ветеринарни въпроси и безопасност на храните Владимир Манастиряну заяви, че институцията е извършила проверки и при румънския износител не са установени "каквито и да било проблеми". От Българската агенция по безопасност на храните не са коментирали случая.

Сигналът е бил подаден в Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи на 30 май и според актуализирана на 17 юни информация, партидата е била изтеглена от пазара в Италия. Мярката е била разпоредена от италианските власти, след като във въпросната партида е бил открит вирусът на хепатит А. Италия е подала още два сигнала в системата за партиди замразени горски плодове, заразени с вируса на хепатит А. Тези партиди били внесени от Канада, Сърбия, България и Полша, и също са били изтеглени от пазара, пише БТА.

Според представители на румънската национална агенция по санитарно-ветеринарни въпроси и безопасност на храните е възможно партидата плодове да е била заразена при италианския преработвател, който е направил въпросния микс, изтеглен от пазара.

Хепатит А е инфекциозна болест, причинена от този вирус, който се предава чрез храна и заразена вода, и има инкубационен период между 15 и 45 дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.