1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. По-евтини храни за румънските пенсионери

По-евтини храни за румънските пенсионери

Правителството одобри програмата "Кошница на солидарността"

Румънските пенсионери ще могат да купуват вече на по-ниски цени редица продукти от първа необходимост, след като правителството одобри програмата "Кошница на солидарността", съобщи БТА, като се позова на Медиафакс.

Проектът, който беше предложен от Националния съюз за прогрес на Румъния, бе одобрен от правителството под формата на меморандум.

Програмата "Кошница на солидарността" предвижда от есента на тази година всички пенсионери в Румъния да могат да купуват пакет основни хранителни продукти, включващ пшенично и царевично брашно, захар, олио, ориз и други, на цените на производителя.

"От икономическа гледна точка програмата не изисква бюджетно усилие, не се отпускат субсидии или финансови помощи и няма негативно влияние върху приходите от ДДС. Това е само едно допълнително организационно усилие от страна на институциите на местните и централните администрации", се посочва в меморандума.

Прилагането на програмата ще се осъществява от местната публична администрация под наблюдението на префектите.

В документа се посочва още, че при условие че средната пенсия е около половината от средната заплата, делът на разходите за хранителни продукти е около 60 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.