1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. По-скъп шоколад от догодина прогнозират производителите на сладкарски изделия

По-скъп шоколад от догодина прогнозират производителите на сладкарски изделия

Българинът често избира евтините вафли и десертчета пред майсторските изделия на сладкарите

По-скъп шоколад от догодина прогнозират производителите на сладкарски изделия. Какви са причините за поскъпването на естествения антидепресант и колко повече ще плащаме за него?

Двойните цени на захарта и слабата реколта от какао в Африка ще оскъпят шоколода, а последствията вече се усещат от българските производители. Например, от началото на годината шоколадовият кувертюр, който се ползва при най-популярните сладки изкушения, е поскъпнал с 30 на сто. Производствените разходи и горивата също са скочили чувствително, но основен проблем остава захарта.

"Захарта в България до 2006 г. се е произвеждала и от захарно цвекло. В момента квотите за захарно цвекло се държат от Сърбия и Хърватска - две страни нечленки на Европейския съюз, които доставят ежегодно на европейския пазар 316 хиляди тона захар”, заяви Марияна Кукушева, цитирана от Би Ти Ви.

Щом се сети за сладко българинът често избира евтините вафли и десертчета пред майсторските изделия на сладкарите. Те пък отвръщат с висококачествени фантазии от захар и какао. Засега производителите балансират между скъпите суровини и стесненото потребление и ще задържат цените до новогодишните празници.

"Да, има лек скок в суровините, но това не значи, че крайният потребител ще бъде засегнат, тоест - ще купи по-скъпа шоколадова фигура или шоколадови бонбони, пасти, торти, сладкиши. Не, до Нова година твърдо няма да повишаваме цените на шоколадовите изкушения”, коментира Десислава Еленкова.

Европа отдавна е приела регламент кое изделие може да бъде наречено шоколадово и кое е изработено от заместители. Сладкарите искат тази директива да действа и у нас, за да сме сигурни с какво подслаждаме живота си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.