1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Потребителите не приемат добре новите технологии в производството на храни

Потребителите не приемат добре новите технологии в производството на храни

Силно негативно е отношението към третирането на храни с йонизиращо лъчение

Новите технологии, използвани при производството на храни, предизвикват несигурностсред потребителите, сочи доклад на британската Агенция за хранителни стандарти (FSA), пише regal.bg. Проучването разглежда обществените нагласи към новите технологии, използвани в хранително-вкусовата промишленост, като нанотехнологиите, клонирането и облъчването на храните с йонизиращи лъчения. Независимо, че са слабо запознати с предназначение им, хората не подкрепят подобни иновативни методи, сочи докладът. Определящи за негативизма са рисковете и морално-етична страна, особено що се отнася до клонирането и генно-модифицираните храни.

Преобладаващо положителна е нагласата на потребителите към нанотехнологиите като цяло. Те са обаче скептични за предимствата им при произвоството на храни. Приемливо е приложението им при опаковането на хранителните продукти. Потребителите са далеч по-добре информирани за клонирането на животни.  Според 58% от анкетираните жители на ЕС клонирането на животни за храна "никога не може да бъде оправдано". Според 84% от европейциите няма достатъчно данни за дългосрочните последствия от консумирането на хранителни продукти от клонирани животни, затова то не бива да се разрешава.

Силно негативно е отношението към третирането на храни с йонизиращо лъчение, сочи изследването. Процесът, известен още като "студена пастьоризация", се използва, за да се елиминират всички бактерии и плесени по хранителните продукти. Запитаните определят третирането на плодове и зеленчуци като по-приемливо, отколкото това на месото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.