1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Потребителските цени на прясното мляко в Русия са нараснали с над 7% през тази година

Потребителските цени на прясното мляко в Русия са нараснали с над 7% през тази година

Клиентите се оплакват от лошото качество

Потребителските цени на прясното мляко в Русия са нараснали с над 7 процента през тази година. В същото време все повече клиенти се оплакват от лошо качество. Поскъпване има и при други млечни продукти, показва статистиката.

От януари до ноември цената на сирената е скочила със средно 8 и половина процента, а на маслото дори с над 16 на сто.

Един от факторите, отговорни за това развитие на цените, са били износителите на млечни продукти от Беларус, обявиха от Руския съюз на млекопреработвателите. Според изявление на ръководството на Съюза, доставчиците от западната съседка, която е най-големият вносител на млечни продукти в Русия, използват силните си позиции на пазара и вдигат цените. В същото време качеството на продуктите от Беларус е по-ниско. Доказателство за това били няколко поредни проверки от страна на руската служба за фитосанитарен контрол, при които били регистрирани редица отклонения от нормите.

През първите 11 месеца на годината Русия е внесла 790 хиляди тона млечни продукти от Беларус, като до края на годината количеството най-вероятно ще достигне 1 милион тона.

По данни на Сметната палата в Москва в момента Федерацията е в състояние да задоволи нуждите си от мляко на 80 процента, вместо на планираните 90 на сто. И през следващата година не се очаква съществено подобрение. Млечната индустрия в страната се опасява, че заради по-скъпите фуражи и намеренията на държавата да намали субсидиите, производството ще спадне, а цените ще се вдигнат с още 10 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.