1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Потреблението на хляб в България намалява

Потреблението на хляб в България намалява

Само преди две години сме изяждали по 330 г хляб дневно, а сега консумацията достига максимум 200 г

Все по-често българите наблягат на китайската храна. В ежедневието ни масово навлиза и италианската кухня с многообразието от макаронени изделия, което ни отдалечава от традиционния начин на хранене в нашата страна. Това е една от причините потреблението на хляб в България да намалява сериозно.

Само преди две години сме изяждали по 330 г хляб дневно, а сега консумацията достига максимум 200 г, съобщи председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Тя добави, че младият и образован българин яде по-малко дори и от 200 г. хляб дневно, а основни потребители на този хранителен продукт остават пенсионерите, информира вестник "Монитор".

Негативна роля за намаленото потребление на насъщния е изиграло и разпространеното от диетолози мнение, че от хляба се дебелее. "Българският хляб е най-евтиният здравословен хранителен продукт в ЕС", категорична е Кукушева.

Изминалата година според нея може да се определи като "Година на стандартите в храните". В последните 40 дни на 2011 г. дори е имало корекция в политиката на търговските вериги и те са започнали да поръчват достатъчно хляб, произведен по стандарт "България". В същото време обаче малките търговски обекти, в които е съсредоточена около 45 на сто от търговията с храни, все още избягват насъщният по стандарт.

Продължава обаче да съществува вносът на замразени хлебни закуски и хляб от другите страни в Евросъюза и това определено "изяжда” от бизнеса на нашите производители. Той нито е ограничен, нито е намален, защото няма и такава правна възможност. Решението е в ръцете на самите потребители, които не бива да разчитат на храни, които са произведени твърде далеч от България и вероятно съдържат достатъчно количество консерванти. Това коментира още шефът на браншовата организация.

Още няколко очаквания към Закона за храните имат хлебопроизводителите. Едното от тях е понятието "брак" да не касае хляба, а това да става само в извънредни случаи, ако продуктът е с разкъсана опаковка или при транспортиране е смачкан и има неугледен вид. По този начин може да се свие сивият пазар в бранша, който в момента все още е в рамките на 40 на сто.

"В момента хляб, престоял 24 часа в магазинната мрежа, се подменя, но не се изхвърля и се пуска отново от сивия сектор", каза още Кукушева. Такива самуни се продавали на черно и дори направо от превозните средства в районите с по-бедно население.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.