1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Правителството ще засили контрола върху продажбата на енергийните храни и напитки

Правителството ще засили контрола върху продажбата на енергийните храни и напитки

Очаква се да бъде наложена забрана за продажба на този вид продукти на деца под определена възраст

Правителството ще засили контрола върху продажбата на енергийните храни и напитки. На среща в здравната комисия към парламента днес, 15 март, между депутати и различните институции, имащи отношение към търговията на тези продукти, ще бъдат обсъдени промени в законодателството, съобщи депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия Десислава Атанасова, цитирана от dariknews.bg.

Необходимостта от промени в закона е предизвикана от зачестилите случаи на натравяния на деца след употребата на подобен вид изделия, съобщи при посещението си в Русе Десислава Атанасова. Очаква се да бъде наложена забрана за продажба на този вид продукти на деца под определена възраст, както и засилване на контрола.

„Агенцията по храните и регионалните инспекции да правят редовни проверки на обектите, които продават такива продукти, затова какъв контингент от потребители купуват този вид храни и напитки", уточни Атанасова.

Тъй като опасността от енергийните продукти не е толкова сериозна, както алкохолът и цигарите, Атанасова ще предложи новите забрани да бъдат разписани в подзаконова нормативна база: „Различно е съдържанието на кофеин и таурин в тези напитки и храни, така че няма как в едно изречение - забранява се продажбата, и да спрем дотам. Това би трябвало да се прецизира и експертите да кажат най-подходящата мярка".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.