Предлагат "данък въглеродни емисии" върху месото

Постъпленията от данъкa могат да се използват за субсидиране на по-здравословни алтернативи

Месото трябва да бъде обложено с данък в помощ на справянето с глобалното затопляне, предлага водещ институт и призовава министри да намалят размера на порциите месо в училищата и болниците, съобщава The Telegraph, цитиран от trud.bg.

Постъпленията от данък върху месото може да се използват за субсидиране на по-здравословни алтернативи, които са по-малко вредни за околната среда, като плодове, зеленчуци и тофу, казват изследователите от Кралския институт за международни отношения (Чатъм Хаус).

„Данък въглеродни емисии“ в размер на 1,76 лири за килограм говеждо може да намали консумацията му с 14%, показва проучване. В доклад институтът се аргументира, че животновъдният отрасъл е „почти напълно пренебрегнат“ в усилията за справяне с климатичните промени въпреки факта, че той е отговорен за около 15% от парниковите емисии по света – същата пропорция като при емисиите от автомобили, самолети, влакове и самолети взети заедно.

Отглеждането на животни за говеждо и овче месо е най-вредното за околната среда, с произвежданите вредни емисии при производството на големи количества фураж и от самите храносмилателни системи на добитъка.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.