1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Предстои провеждането на Втория Балкански винен конкурс и фестивал през май в София

Предстои провеждането на Втория Балкански винен конкурс и фестивал през май в София

Виното и туризмът на Балканите ще вървят ръка за ръка на BIWC

60 изби се очаква да се включат тази година в Балканския винен фестивал и около 100 участници – във винения конкурс. Това стана известно по време на проведената в БТПП пресконференция, посветена на предстоящия през м. май в София Втори Балкански винен конкурс и фестивал.

Балканите се нуждаят от обединено представяне на международните пазари, категоричен е председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той подчерта, че Палатата приема с ентусиазъм идеята за съвместни действия на винопроизводители и търговци от балканските страни и изтъкна, че отварянето на търговията е сред целите на глобалния бизнес.

Във винопроизводството Балканите са на 5-то място в света – факт, който все още не е достатъчно известен, отбеляза Галина Нифору, основател и директор на Балканския винен  конкурс и фестивал. Тя подчерта, че трябва да се гордеем с древните сортове, традициите и постиженията на региона във винопроизводството. Галина Нифору представи програмата на тазгодишното събитие, която включва конференция,  дискусии, дегустации, майсторски класове и лекции.  Показана бе и наградата в конкурса – статуетка на известния художник Кольо Карамфилов.

Галина Нифору сподели, че въпреки кризата винопроизводството в България е в подем и посочи, че българският износ на вина през 2011 г. е отбелязал  17% ръст, в сравнение с 2010 г. Интерес към българските вина проявяват в Канада, Индия, Сингапур и на други пазари, съобщи още тя.

Изтъкнато от Галина Нифору бе и провелото се на 18-20 април 2013 г.  винено събитие в Милано, Италия, имащо за цел да представи медалистите от  миналогодишното издание на BIWC по инициатива на ONAV - най-старата винена организация в Ломбардия. 250 винени професионалисти в това число търговци, собственици на магазини, сомелиери, ресторантьори са били очаровани от качеството на  балканските вина. Балкански винени сортове като Мавруд, Мелник, Прокупац, Асиртико, Богдануша, Вранец, Наринже  са събудили професионалния интерес на италианските специалисти, сподели Галина Нифору.  Подобнои дегустации ще се правят и за в бъдеще, като се очаква  и търговски ефект, заяви също тя.

Новосформираната българска Асоциация на износителите на вино, чийто председател е Галина Нифору е устремена да осигури пазари за българското вино и в САЩ, Япония и Хонконг, стана известно още по време на пресконференцията.

Със съдействието на БТПП предстоящият Втори Балкански международен винен конкурс и фестивал бе представен от Вили Гълъбова – мениджър „Експорт“ на фестивала на 17 април в Будва, Черна гора пред участниците в Общото събрание на Асоциацията на Балканските палати.

Официална програма на събитието можете да откриете на http://www.balkanswine.eu/bg/pages/%20Festival/Program.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.