1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Предстои ратификацията на Споразумението за свободна търговия между Канада и ЕК

Предстои ратификацията на Споразумението за свободна търговия между Канада и ЕК

Двете страни са се обединили около мнението, че европейските стандарти за сигурност на храните ще бъдат спазвани

Предстои ратификацията на Споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз. На Стария континент тя трябва да бъде извършена от националните парламенти на страните-членки. Кои точки от договора са от значение за селското стопанство в Съюза?

Търговията с аграрни стоки между Канада и Европа не е особено голяма. От северноамериканската страна внасяме предимно замразени горски и други плодове, кленов сироп, синапово семе, твърда пшеница и леща. Европейският износ се състои най-вече от шоколад, бира, вино и хлебни изделия.

Според Европейската комисия селското стопанство има големи възможности да стъпи на канадския пазар в млечния сектор, който до момента е почти затворен за външни продукти. Прогнозите в този сегмент са за ръст на износа от Европа с над 120 процента, като най-голяма част ще се падне на сирената.

Канада от своя страна вижда шансовете си на пазара за говеждо месо. При използване на целия си контингент за безмитен внос, страната би могла да доставя 0,6% от потреблението на говеждо в Съюза. Подобна е ситуацията и при свинското месо, където Канада има потенциал за около половин процент от европейското търсене.

Двете страни са се обединили около мнението, че европейските стандарти за сигурност на храните ще бъдат спазвани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.