1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Предстоят състезанията за Националната кулинарна купа на България

Предстоят състезанията за Националната кулинарна купа на България

Снимка:

Шоуто ще се проведе на 19 и 20 април в Международен панаир Пловдив

Международно жури за първи път ще дава оценки на наши топ готвачи, които ще се състезават за Националната кулинарна купа на България 2013, съобщиха от пресцентъра на Международния панаир в Пловдив. В комисиите присъстват световни звезди от Англия, Испания, Италия и Норвегия. Над 60 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори ще участват в най-голямото кулинарно шоу на 19 и 20 април в Международен панаир Пловдив.

Претендентите за индивидуалната титла ще бъдат преценявани от Гари Филбей, представител на Световната асоциация на готварските гилдии (WACS), която организира всички международни състезания. Майсторите на пици ще се доказват пред Джовани Менто, президент на Асоциацията на пицарите в Италия, и още двама негови колеги. Отборите ще творят своите шедьоври под погледа на испанеца Оскар Едросо. Хесус Бордунада, също от Испания, ще наблюдава участниците в състезанието „Най-добър млад готвач“, които тази година за първи път ще минат и през изпитанието „Черна кутия“ - да измислят меню от продукти, които ще получат на старта.

Десерт от сирене е предизвикателството за топ кулинарите в категория „Готвач на България“. Те ще сътворят вегетарианско предястие и основно блюдо от риба плюс морски, речни и океански продукти. Регламенът в категория „Кулинарен отбор“ предвижда предястие от риба, основно ястие от месо или дивеч и десерт на основата на мед и шоколад. И в двата раздела вторият тур е на принципа „Черна кутия“, който изисква много фантазия, за да се измисли рецепта с ограничен кръг продукти.

Сладкарите ще подготвят експонати с височина 60 сантиметра в първия кръг, а във втория – ресторантски сладкиш. Карвинг декораторите също ще минат през два кръга. В първия трябва да покажат артистичност в изработването на скулптури от плодове и зеленчуци, а във втория ще се преценяват техните технически умения.

Деца ще правят картини от семена в раздела за арт карвинг. Ученици ще се надпреварват за титлите "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад хлебар-сладкар", "Най-добър млад сервитьор", "Най-добър млад барман" и "Най-добър карвинг декоратор". Това е част от Панорамата на професионалното образование, която се организира от Министерството на образованието, младежта и науката на 19 и 20 април в панаира.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.