В момента България внася деликатесната риба предимно от Норвегия, Финландия, Швеция и Латвия
Сьомгата може да измести хляба на трапезата на българина много скоро. Първият развъдник за деликатесната риба у нас се предвижда да бъде край Самоков, пише „Новинар”. Очаква се изграждането му да започне до края на годината.
Точната инвестиция в обекта обаче все още не е ясна. Досега в България се отглеждаше само сьомгова пъстърва. С новата придобивка страната ни може да стане износител на деликатеса като Норвегия, но, разбира се, не в толкова големи мащаби, коментираха експерти. Очаква се и драстичен спад в цената на сьомгата у нас, което ще накара много хора да я предпочетат за трапезата си пред други продукти.
"В момента този вид риба не се предлага по тържищата, които контролираме, а в някои магазини", обясни шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Той допълни, че ако имаме собствено производство на този вид риба, тогава тя ще тръгне и по пазарите и цената й със сигурност ще се смъкне.
"С колко точно ще поевтинее сьомгата зависи от това колко ще е голям развъдникът и какво количество ще се предлага на пазара", уточни Стойчев.
В момента България внася деликатесната риба предимно от Норвегия, Финландия, Швеция и Латвия. Тя обаче излиза доста солено в магазините у нас. Филе от деликатеса върви по 24-26 лв. за килограм. Котлетът струва 19-22 лв., а комплектът за супа от глава, опашка и гръбнак излиза около 7 лв./кг.
Заради високата цена на тази риба хората предпочитат да я заменят със сьомгова пъстърва. Тя може да се намери за 13-14 лв. килограма, докато обикновената пъстърва е по 9-10 лв.