1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Предвиждат проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар

Предвиждат проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар

Сред целите за подобряване на здравните показатели на населението, са и преговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за намаляване на съдържанието на сол

Предвиждат проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов, който представи състоянието на сектора "Обществено здраве", проблемите в него и потенциалните им решения, съобщи БТА, цитирани от dir.bg.

Сред целите, които биха подобрили здравните показатели на населението, са и преговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за намаляване на съдържанието на сол, както и проектозакон за поетапно елиминиране на трансмазнините в преработените храни.

По данни на национално проучване на факторите на риска за здравето от 2014 год. всеки трети възрастен българин пуши, като половината от тях са пропушили на 16-20-годишна възраст. Съществуващото законодателство за контрол на забраната за тютюнопушене не е ефективно. Всеки четвърти употребява редовно алкохол, сочи още проучването, като началната възраст за алкохолна консумация е 13 години. Над 70 на сто от населението е с недостатъчна физическа активност. Участниците в проучването посочват високи стойности на консумация на сол, мазнини, свободни захари.

Водещата причина за смъртност в страната ни - при 65.4 процента, са сърдечно-съдовите заболявания, което е значително по-висок показател в сравнение със страните от ЕС. Детската смъртност в страната ни намалява през последните 10 години - 6.8 на хиляда, но е два пъти по-висока в сравнение с европейските показатели.

Нивото на раждаемост в България е едно от най-ниските - 9 на хиляда, а на смъртността - 15.3 на 100 хиляди души население спрямо 9.8 в Европа, посочи Каменов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.