1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Предвиждат се промоции на български вина във Виетнам

Предвиждат се промоции на български вина във Виетнам

Това стана ясно по време на посещението на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров в азиатската държава

България и Виетнам ще произвеждат заедно цигари. Съвместно предприятие на Булгартабак и тютюневия монопол на Виетнам - Винатаба, ще бъде създадено до няколко месеца и до края на годината ще започне износ в трети страни. Това стана ясно по време на посещението на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров в Република Виетнам. Предвиждат се и промоции на български вина в азиатската държава с цел разширяване на износа, информира БНТ.

Намеренията са съвместното българо-виетнамско предприятие да изнася цигари най-вече за азиатския пазар, тъй като нишата в Европа вече е запълнена. Ще се използва предимно български тютюн. Според заместник-министър Цветан Димитров, така ще се намери добър пазар за българския ориенталски тютюн, въпреки опитите на Световната здравна организация да намали използването му в цигарите.

"Усилено търсим нови пазари, тъй като е твърде елементарно да се каже - с тютюна в България бяхме до тук. Напротив, даваме шанс на нашите производители да работят и в бъдеще", заяви Димитров.

90-милионен Виетнам е огромен пазар и за българското вино. Оказва се, че тук добре го познават, но за съжаление през последните години официалният внос от България намалява, а често виното ни се внася във Виетнам с етикет от руски фирми. Затова е крайно нужна повече реклама за нашите вина.

"Вече се договорихме поне 2 пъти годишно да организираме ден на българското вино във Виетнам, да правим промоции в Ханой, на които ще има и наши лектори, които да обясняват за качествата на българския елексир", обясни подробности Красимир Коев - изпълнителен директор на ИАЛВ.

В момента България изнася за Виетнам предимно зърно - пшеница и ръж, както и антибиотици, хербициди, каолин и каолинови глини. От общия стокообмен обаче, преобладава вносът на виетнамски стоки у нас.

От азиатската страна внасяме най-вече кафе, обувки, облекла, различни видове риба, както и информационни и печатарски машини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.