1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През изминалата седмица БАБХ е извършила 4505 проверки

През изминалата седмица БАБХ е извършила 4505 проверки

Бракувани са 90 килограма хранителни продукти във връзка с официалния текущ контрол

Инспектори към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) през изминалата седмица извършиха 4505 проверки в цялата страна. Това съобщиха от агенцията.

Засилените проверки на обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене в морските ни курорти в областите Добрич, Варна и Бургас продължават. За периода от 1 до 31 август включително, инспекторите към съответната Областна дирекция по безопасност на храните са проверили 1490 обекта, като 185 от тях са проверени през изминалата седмица. При проверките през целия месец август са издадени 178 предписания и са съставени 103 Акта за установяване на административно нарушение. Възбранени и бракувани са 135 килограма хранителни продукти.

Проверени са и 71 обекта, предлагащи услугата „all inclusive“, като не са установени несъответствия по сградов фонд и оборудване на кухните, капацитета на търговската зала и предлагания асортимент в обекта, както и необходимо пространство за работа и професионално оборудване, гарантиращо съхранението и приготвянето на храните по безопасен начин.

Във връзка с официалния текущ контрол, инспектори към БАБХ са извършили 4320 проверки за седмица. В резултат на проверките са издадени 245 предписания, съставени са 82 Акта за установяване на административно нарушение, възбранени и бракувани са 90 килограма хранителни продукти, 60 литра бира, 1972 килограма маслини с пропуск в етикетировката, които ще могат да бъдат реализирани след отстраняване на несъответствието. Три обекта са с наложена мярка за временно преустановяване на дейността.

Най-често срещаните нарушения са свързани с пропуски в системите за самоконтрол, неправилно съхранение на храни, както и непълна етикетировка на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.