1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През изминалите три седмици БАБХ е извършила 1871 проверки на обекти в цялата страна

През изминалите три седмици БАБХ е извършила 1871 проверки на обекти в цялата страна

Не са констатирани драстични нарушения

През изминалите три седмици инспектори към Българската агенция по безопасност на храните извършиха 1871 проверки на обекти в цялата страна, в които се приготвят и разнасят готови за консумация храни, основно за деца и ученици. Не са констатирани драстични нарушения.

При проверките на кухни-майки, детски млечни кухни, ученически столове, кухни в детски градини и заведения за обществено хранене, които извършват дейността кетъринг, както и на други обекти за раздаване на храна на ученици и деца в цялата страна, са издадени 210 Предписания и са съставени 10 Акта за установяване на административно нарушение.

Инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните - град Видин, са издали две Заповеди за спиране на дейността съответно на една детска градина поради ремонтни дейности, което е предпоставка за замърсяване на храните, както и на раздавателен пункт към детска млечна кухня, в който липсва топла течаща вода.

Издадените Предписания са за установени пропуски в записите по Добри производствени практики /ДПП/ и по Добри хигиенни практики /ДХП/; за пропуски в система за управление на безопасността на храните; за липса на план-график за обучение на персонала, както и за пропуски, свързани с прилагането на Наредба №9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата.

Съставените Актове за установяване на административно нарушение са във връзка с пропуски в хигиенните условия за работа, за липса на документи за произход на стоката, както и за липса на записи по ДПП и ДХП.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.