1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта е 1,46 лв./кг

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта е 1,46 лв./кг

По области стойностите варират от 1,18 лв./кг (Добрич) до 1,78 лв./кг (Варна)

През анализирания период (21 - 28 май 2014 г.) се регистрира леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на бяла кристална захар в страната.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната е 1,46 лв./кг, с 0,7% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области стойностите варират от 1,18 лв./кг (Добрич) до 1,78 лв./кг (Варна). В девет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично понижение на цените, в рамките на 0,7 – 14,5%, най-значително в Смолян. Поскъпване на захарта спрямо предходния седмичен период се наблюдава само в три области – Враца (с 1,3%), Варна (с 4,7%) и Благоевград (с 14,3%).

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,75 лв./кг, с 0,6% по-ниска на седмична база. В тези обекти захарта се търгува на цени от 1,57 лв./кг (Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян). Седмично понижение на стойностите се регистрира в големите супермаркети в шест от областите, в интервала от 1,1% до 6,9%, най-чувствително в Шумен. Повишение на цените се наблюдава в три области – с 1,2% в Сливен и с по 2,3% в Бургас и Ямбол.     

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на дребно на захарта намалява с 0,5% на седмична база до 1,83 лв./кг. По области, предлагането в по-малките магазини е в ценовия интервал от 1,68 лв./кг (Русе) до 2,15 лв./кг (Пазарджик). Изменение на стойностите се наблюдава в пет области, като при всичките е налице поевтиняване на захарта, в рамките на 1,1 – 2,7% (Търговище).   

През изминалата седмица цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,08 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,30 лв./кг в Пазарджик. В Русе, Враца, Монтана, Велико Търново и Разград цените в по-малките магазини са с между 0,02 и 0,16 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,29 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,37 лв./кг, като най-голям марж се наблюдава в Смолян, съответно – 0,60 за ГТВ и 0,83 за ДТО. Във Варна цените на дребно както в големите супермаркети, така и в по-малките магазини, са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,06 и 0,01 лв./кг.   

През м. май 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на захар в страната са относително стабилни, с тенденция на леко понижение на цените на дребно.

Към края на м. май средната цена на едро на захарта за страната остава на нивото отпреди един месец, докато тази на дребно се понижава с 1,8% (средно за двата типа наблюдавани обекти). По области, месечните ценови отклонения на пазара на едро са в интервала от -22,6% (Смолян) до +22,8% (Варна). При търговията на дребно измененията са в по-тесните граници от -6,9% (Търговище) до +2,1% (Пловдив).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.