1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта остава 1,99 лв./кг

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта остава 1,99 лв./кг

На тържищата в страната продуктът се предлага на цени от 1,73 лв./кг (Добрич) до 2,45 лв./кг (Варна)

През периода 17 – 24 април 2013 г. средната цена на едро на бялата кристална захар за страната се запазва на нивото от предходната седмица, докато тези на дребно и в двата вида наблюдавани търговски обекти бележат леко понижение.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта остава 1,99 лв./кг. На тържищата в страната продуктът се предлага на цени от 1,73 лв./кг (Добрич) до 2,45 лв./кг (Варна). В дванадесет области се регистрират леки седмични колебания на цените, в интервала от -2,6% (Ямбол) до +4,7% (Смолян).

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,09 лв./кг, с 1,9% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 1,94 лв./кг (Добрич) до 2,27 лв./кг (Пазарджик). Седмично изменение на цените се наблюдава в десет от областите, като при всичките е налице поевтиняване на продукта с между 2,8 (Добрич) и 7% (Ямбол).

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) отбелязва незначително седмично понижение (с 0,4%) до 2,25 лв./кг. По области, предлагането е в ценовите граници от 2,03 лв./кг (Добрич) до 2,40 лв./кг (Габрово и Разград). Леко поевтиняване на продукта спрямо предходната седмица се наблюдава в три области – в София (с 1,8%), Варна и Добрич (с по 1,2%). Несъществено повишение на цените е налице единствено в Благоевград (с 0,7%).                      

Цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,16 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,36 лв./кг в Смолян. Изключение са областите Кърджали и Благоевград, където цените в малките магазини са съответно с 0,10 лв./кг и 0,04 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Най-голям марж между цените на едро на захарта и тези на дребно се регистрира в Плевен - 0,29 лв./кг за ГТВ и 0,50 лв./кг за ДТО. В областите Варна, Разград, Враца и Смолян цените на захарта в големите супермаркети са с до 0,37 лв./кг (Варна) по-ниски от тези на едро. За втора поредна седмица и в по-малките магазини във Варна се отчита по-ниска средна цена от тази на едро - с 0,37 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.