1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта остава непроменена - 1,86 лв./кг

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта остава непроменена - 1,86 лв./кг

На тържищата в различните области продуктът се търгува в ценовите граници от 1,60 лв./кг (Добрич) до 2,15 лв./кг (Варна)

През периода 23 - 30 октомври 2013 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната са около или малко под нивата от предходния седмичен период.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава непроменена - 1,86 лв./кг. На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовите граници от 1,60 лв./кг (Добрич) до 2,15 лв./кг (Варна). В шест от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично повишение на цените, преобладаващо в рамките на 0,5 – 2,7%, а във Варна и по-чувствително – със 7,5%. Понижение на стойностите спрямо предходния седмичен период се наблюдава в осем области – от 0,5% (Велико Търново) до 4,4% (Стара Загора). 

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) намалява с 1% на седмична база до 2,01 лв./кг. По области, предлагането в тези обекти е на цени от 1,92 лв./кг (Кюстендил) до 2,20 лв./кг (Перник). В дванадесет от областните центрове се наблюдава поевтиняване на продукта спрямо предходната седмица, в рамките на 1% (Добрич) – 2,5% (Враца, Монтана, Силистра и Търговище). Повишение на цените се отчита единствено в Шумен, с 1%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната се задържа на нивото от предходната седмица – 2,11 лв./кг. В по-малките магазини стойностите се движат в диапазона от 1,90 лв./кг (Варна) до 2,35 лв./кг (Разград). Седмично ценово изменение се наблюдава единствено в Кюстендил – понижение с 1,5%. 

През наблюдавания период цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,10 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в Разград и Силистра разликата в тази посока достига до 0,36 лв./кг. В шест области (Кърджали, Варна,  Добрич, Пловдив, Пазарджик и Благоевград) цените на захарта в по-малките магазини са с между 0,01 и 0,10 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,17 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,27 лв./кг, като най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Кърджали – 0,40 лв./кг, а за ДТО – в Силистра - 0,58 лв./кг. В област Варна цените на дребно на захарта в ГТВ и ДТО са съответно с 0,18 и 0,25 лв./кг по-ниски от тази на едро. Подобна ситуация се наблюдава и в ГТВ в областите Разград и Враца, където цените са съответно с 0,06 и 0,01 лв./кг по-ниски от тези на едро за същата област.

През м. октомври 2013 г. средните цени по веригата на предлагане на захар в страната продължават да се понижават.

Към края на м. октомври средната цена на едро на захарта за страната намалява с 1,7% спрямо нивото отпреди един месец, а тази на дребно – с 0,5% (средно за двата типа наблюдавани обекти). По области, месечните ценови отклонения на пазара на едро са в интервала от -6% (Благоевград) до +2,9% (Пловдив). При търговията на дребно измененията са в границите от -2,9% (Стара Загора) до +2,6% (Шумен). 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.