1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През последната седмица цената на едро на брашно тип „500” остава непроменена - 0,99 лв./кг

През последната седмица цената на едро на брашно тип „500” остава непроменена - 0,99 лв./кг

Най-значително понижение на ценовите стойности се отчита в Сливен

През анализирания период (27 март - 3 април 2013 г.) средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро за страната през последната седмица остава непроменена - 0,99 лв./кг. По области цените са в диапазона от 0,75 лв./кг (Враца и Смолян) до 1,13 лв./кг (София). В осем от областните центрове се регистрират леки разнопосочни колебания на цените, в границите от -2,3% (Добрич) до +3,8% (Бургас).

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,10 лв./кг, с 0,9% по-ниска спрямо предходния седмичен период. В тези обекти брашното се предлага в ценовия интервал от 1,00 лв./кг (Видин) до 1,17 лв./кг (Благоевград и Търговище). Понижение на ценовите стойности, в границите от 1,7 до 7,0%, се отчита в шест от областите, най-значително в Сливен. Повишение на цените на брашното се регистрира в големите супермаркети на две области – Добрич (с 9,8%) и Пловдив (с 5,1%).

Средната цена на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна спрямо предходната седмица – 1,17 лв./кг, като стойностите се движат в границите от 1,07 лв./кг (Варна) до 1,25 лв./кг (Бургас и Сливен). Седмично колебание на цените на продукта в ДТО се регистрира само в четири от областите. Поевтиняване на продукта се наблюдава в три области – Перник и Пазарджик (с 0,8%) и в Ямбол (с 1,6%). В Добрич цените на брашното се повишават с 0,9%.

Средно за страната, цените на дребно на брашно тип „500” в ГТВ са с 0,07 лв./кг по-ниски от тези в ДТО, като най-голяма е разликата в Сливен и Бургас – 0,18 лв./кг. Изключение са областите Благоевград, Добрич и Търговище, където цените на брашното в малките магазини са по-ниски от тези в ГТВ с между 0,02 лв./кг и 0,07 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Смолян за ГТВ – 0,34 лв./кг, а за ДТО във Враца - 0,41 лв./кг. В ГТВ на Бургас, Варна, София и Шумен брашното се предлага на по-високи цени в сравнение с тези на едро, с между 0,01 и 0,09 лв./кг. Във Варна цените на дребно на брашното в ДТО са малко по-ниски от тези на едро  - с 0,01 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.