1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През тази година Българският червен кръст отново ще раздава хранителни продукти

През тази година Българският червен кръст отново ще раздава хранителни продукти

331 508 най-уязвими граждани попадат в списъка за социално подпомагане

През тази година Българският червен кръст (БЧК) отново ще раздава хранителни продукти на най-нуждаещи сe, купени със средства на Европейския съюз. Списъкът с хората, които имат право да ги получават, е предоставен от Агенцията за социално подпомагане и в него попадат 331 508 най-уязвими граждани. Това съобщиха от БЧК пред "Дневник".

Хората от списъка ще получат на 2 транша общо 10 вида хранителни продукти - ориз, брашно, захар, олио, зрял фасул, леща, конфитюр, пчелен мед, вафли и картофено пюре.

Продукти се доставят в областните складове на БЧК по график, като към момента се зареждат ориз, брашно, захар, зрял фасул, леща, конфитюр, вафли и картофено пюре. От 16 септември започват доставките и на олио и пчелен мед, посочват от организацията.

От там казват и че се очаква от 7 октомври да започне поетапното разкриване на 336 раздавателни пунктове в цялата страна за раздаване на продуктите. Раздаването за първи транш ще продължи до края на септември.

По план първият транш от храните трябваше да е през юли, а следващите – през септември и октомври. Участници в обявената обществена поръчка за доставка на храните обаче обжалваха класирането и това измести сроковете.

Храните се доставят от фирми, които за целта се явяват на търгове, организирани от Държавен фонд "Земеделие". Тази година обществената поръчка за доставка на храни се радваше на висок интерес – първоначално документи подадоха 30 кандидати, голяма част от които са производители на храни. На различни етапи отпаднаха 9 от тях, а до крайното класиране достигнаха десет доставчика за 11 позиции. Общият бюджет на програмата за помощи, който се отпуска от ЕС, през тази година е 36.5 млн. лв. От тях 526 хил. лв. са за транспортни разходи. 

При миналогодишните поръчки пък бяха установени различни нередности - като присъствие на кафе "Инка" на цена 20 лв. в списъка с основни храни, гъгрици в доставения боб и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.