1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. При умерена консумация бирата допринася за здравословния начин на хранене

При умерена консумация бирата допринася за здравословния начин на хранене

15 вида бира от търговската мрежа бяха изследвани за съдържание на общи полифеноли

15 вида бира от търговската мрежа бяха изследвани за съдържание на общи полифеноли. Българските марки пиво запазват относително постоянно съдържание на полифеноли около 100-140 мг/л. Ето защо може да се счита, че при умерена консумация, пивото допринася за здравословния начин на хранене, пише economynews.bg.

Полифенолите са едни от най-важните съставки на пивоварния ечемик, малца, хмела и пивото. Тези антиоксиданти притежават особено важни технологични и физиологичнни ефекти, изтъкват в свое изследване проф. Валентин Бъчваров и проф. Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии в София.

Като природни съставки полифенолите са наричани „съществени за живота” (“lifespan essentials”). Те проявяват широк спектър от здравословни въздействия, като предотвратяват отключването на механизмите на някои болести в човешкото тяло и при разумна и отговорна употреба на пиво влияят положително върху модерния стил на живот.

Хмелът е добре познато растение, отглеждано от дълбока древност главно заради алфа- и бета-горчивите киселини. По-късно интересът към него се засилва и получава голяма популярност заради относително високото съдържание на полифеноли и тяхното положително въздействие върху здравето и метаболизма на човешкия организъм. Хмеловите полифеноли представляват комплекс от повече от 100 различни съединения, принадлежащи към различни класове.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.