1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. При всеки четвърти производител на хляб има нарушения

При всеки четвърти производител на хляб има нарушения

От началото на годината БАБХ е извършила 813 проверки

При всеки четвърти производител на хляб има някакви нарушения, сочат данните на Българската агенция за безопасност на храните. От началото на годината тя е извършила 813 проверки. Успокоителното е, че сериозните нарушения се броят на пръстите на едната ръка, съобщи "Нова телевизия".

Най-честият проблем е влагането на още добавки в продукта, като консерванти, които би трябвало да се слагат само на пакетираните хлябове, за да не мухляса и да удължат срока му на годност. В пет от случаите клиентите са били заблудени, тъй като на опаковките пишело, че хлябът е диетичен, но те не съдържали само нискокалорични продукти.

Имало и два случая със затворени обекти, които продължавали да работят, въпреки че в производствените помещения имало олющена мазилка, плесени и мухъл. Според Марияна Кукушева от асоциация на хлебопроизводителите, хлябът е една от най-безопасните храни на пазара, защото всеки минава през изпичане при температура 280-320 градуса. Като основен проблеми тя посочва многото фирми в сивия сектор, които никой не проверява.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.