1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Приемаме прекалено много мазнини, захар и сол

Приемаме прекалено много мазнини, захар и сол

Това са най-важните заключения в доклад на Европейската агенция по безопасност на храните

Жителите на Европейския съюз приемат прекалено много енергия, наситени мастни киселини, сол и захар. Намаляването на техния дял в храната би допринесло за по-малко хронични заболявания, причинени от нездравословен начин на живот. От друга страна възрастните не приемат достатъчно баластни вещества и калий, което не се отразява добре на здравето им.
 
Това са най-важните заключения в доклад на Европейската агенция  по безопасност на храните, който разглежда хранителните профили в Европа. Задачата беше възложена от Европейската комисия, като целта е да се създаде общоевропейска система за етикетирането на хранителните продукти относно съдържанието на различните вещества. В тази връзка ЕФСА проведе тримесечна обществена консултация, в рамките на която получи 539 коментара от 83 организации и отделни лица от 21 държави.
 
В рамките на своята стратегия "От фермата до трапезата" Европейската комисия смята до края на годината да предложи реформа на съществуващите правила относно информацията, която потребителите получават от опаковките на хранителните стоки. ЕФСА предлага изборът на съставки при подготовката на хранителните профили да се ръководи от значението им за общественото здраве, т.е. да става ясно, кога прекомерен или недостатъчен прием от даден елемент е вреден за здравето. Смята се, че повечето от жителите на Европа консумират прекалено много мазнини, сол и захар, което носи рискове за здравето. Затова експертите препоръчват съдържанието на тези съставки в хранителните продукти да бъде намалено.
 
Като най-подходящи за продоволствието в Европа от ЕФСА посочват богатите на нишесте зърно и картофи, плодовете и зеленчуците, бобовите култури, млякото и млечните продукти, месото, рибата и черупчестите, ядките и семената, както и безалкохолните напитки. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.