1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Приготвяната в калайдисани съдове лютеница е опасна за здравето

Приготвяната в калайдисани съдове лютеница е опасна за здравето

В нея се съдържа стократно повече олово от допустимото, твърдят учените от Катедрата по аналитична и компютърна химия към ПУ

Лютеницата, приготвяна в калайдисани съдове, които масово се употребяват в домашни условия, е опасна за здравето, защото в нея се съдържа стократно повече олово от допустимото. Това са установили лабораторни изследвания на учените от Катедрата по аналитична и компютърна химия към Пловдивския университет, информира БНР.

В Катедрата са изследвани 104 вида храни от диетата на деца от Куклен във връзка с влиянието на Комбината за цветни метали, който се намира в района. Не са установени отклонения в пробите, освен при домашната лютеница, твърди доц. Веселин Кметов, който е ръководител на Катедрата.

"И като казвам високо съдържание, става дума за 200-380 пъти над нормалното. Открихме източника. Това са тези калайдисани съдове, в които масово се варят лютеници. Те са много опасни, защото не са калайдисани с калай, а много често са с припой, а там има много олово и цялата храна, приготвена с тези съдове, е силно токсична", подчерта Кметов.

Днес в Пловдивския университет беше открита обновена химическа лаборатория за анализ на храни и биопродукти. Средствата са осигурени по проект, финансиран от Европейския съюз. Апаратурата на стойност близо 2 милиона лева е важна за развитието на ефективни методи за анализ и контрол на качеството на храни, биологични обекти и обекти на околната среда. Внедряването й ще ускори процеса на покриване на европейските стандарти за качество на химическите анализи и контрола.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.