На събитието бяха връчени наградите „Достъп до добра храна – 2014“
На 24 октомври 2014 г. се проведе 1-та национална конференция „Достъп до добра храна: Практики и предизвикателства". На събитието бяха връчени годишните награди „Достъп до добра храна – 2014“.
С цел да насърчат приноса за разширяването на достъпа до добра храна фондация „Българска месна традиция“ и сдружение „Устойчиво общество“ учредиха годишни награди „Достъп до добра храна“ в следните категории:
- Категория „Цялостен принос“
- Категория „Държавна политика“
- Категория „Общинска политика“
- Категория „Производство“
- Категория „Търговия“
- Категория „Медии“
При обсъждането на номинациите бяха взети предвид инициативи и цялостната дейност на номинирания до момента и бяха оценявани:
- начинът, по който инициативата или цялостната дейност на номинирания допринася за разширяване на достъпа до добра храна;
- начинът, по който инициативата или цялостната дейност на номинирания насърчава производството, търговията и публичния дебат с цел разширяване на достъпа до добра храна;
- принос за развитие на партньорства между различните сектори в областта на храните;
- системното въздействие на инициативата или дейността на номинирания;
- устойчивостта на инициативата или дейността на номинирания ;
- новаторството и вдъхновението от инициативата или дейността на номинирания.
В конкурса в категория „Цялостен принос“ наградата грабна д-р Дамян Кацаров – за цялостен научно практически принос за развитието на добрата храна през последните 50 години в България. В категория „Държавна политика“ отличието за принос за регистрацията на първите български продукти с традиционно-специфичен характер в регистъра на Европейската комисия взе Елка Божилова, началник отдел „Политика по качество и промоции на земеделски продукти“ в Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа“ на МЗХ.
Столичен общински съвет получи награда в категорията „Общинска политика“ за насърчаващата общинска политика към фермерските пазари, а в категория „Производство“ наградата взе сдружение „Сурово-сушени традиционни месни продукти“ - за значим принос за регистрацията на първите български продукти с традиционно-специфичен характер в регистъра на Европейската комисия.
В последните две категории „Търговия“ и „Медии“ наградите получиха инж. Николай Генов – за значим принос за внедряването и развитието на хранителните кооперативи и фермерските пазари в България и Анна Пелова - за значим принос за развитието на публичния дебат за достъпа до добра храна в България.