1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Проблеми с високото наднормено тегло се наблюдават в страните с развита Subway мрежа

Проблеми с високото наднормено тегло се наблюдават в страните с развита Subway мрежа

Това сочат данните от международно изследване, обхванало 26 индустриализирани държави

Международно изследване доказа, че колкото по-развита е мрежата от ресторанти за бързо хранене Subway в дадена страна, толкова повече проблеми се наблюдават с високото наднормено тегло.

В държави като САЩ, Канада и Австралия, където заведенията на веригата се радват на много голяма популярност, броят на пациентите със свръхтегло е изключително висок. И обратно - в страни като Норвегия и Япония, където Subway почти няма филиали, подобни проблеми не се наблюдават.

Изследването е публикувано в изданието Critical Public Health и застъпва тезата, че глобализацията позволява на международните хранителни вериги да изместват местните кухни и да застрашат здравето на населението.

От изследването станало видно, че въпреки поддържания от веригата Subway здравословен имидж, в нейното меню се предлагат ястия с прекалено много сол и калории, досущ като в "Макдоналдс", пише БТА.

Учените установили, че Австралия е страната с най-голяма концентрация на ресторанти Subway - 21,65 на 100 хиляди жители, следвана от САЩ със 7,52 и Канада със 7, 43. В тези държави са регистрирани и най-високите нива на пациенти със свръхнаднормено тегло. Изследването обхванало 26 индустриализирани държави с развити икономики.

Учените предупреждават, че затлъстяването се превръща в глобален проблем. Те обвиняват практиките на Световната търговска организация, която допринася за този феномен, като насърчава износа на хранителни продукти, вноса им от други държави и отварянето на пазарите за крупни чуждестранни инвестиции в този бранш.

Учените наричат процеса глобално затлъстяване и обвиняват за него експанзията на международните хранителни картели, супермаркетите и веригите за бързо хранене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.