1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Продължава тенденцията за застой в производството и потреблението на свинско месо

Продължава тенденцията за застой в производството и потреблението на свинско месо

Снимка:

Спадът е с под 1% на годишна база

Производството и потреблението на свинско месо в света достигнаха нови рекордни нива през 2013 година, пише agrareute.com. По отношение на Европейския съюз обаче продължава тенденцията за застой както в производството, така и в потреблението на свинско месо. Експертите на американския департамент по земеделие (USDA) оценяват производството на свинско месо в ЕС през 2013 година на 22,45 млн. тона, което е спад с под 1% на годишна база. И за следващата 2014 година те прогнозират стабилно производство от 22,45 млн. тона въпреки очаквания спад в разходите за фуражи.

По-ниските прогнозни цифри за броя на животните за нуждите на месопреработвателната индустрия могат да се изравнят от очакваното повишаване на кланичното тегло. Потреблението на свинско месо през 2013 година в Европа се оценява от експертите на USDA на 20,68 млн. тона, което също е спад с около 1% в сравнение с 2012 година. Заради все още наблюдаваните икономически проблеми в някои части на ЕС, не се очаква ръст в потреблението на свинско месо през 2014 година. Все повече потребители се насочват към по-евтиното пилешко месо. Експортът на свинско месо за трети страни се оценява на 2,2 млн. тона, което ще е незначителен ръст в сравнение с 2012 година. Спадът в експорта на готова продукция за руския пазар може да се компенсира с по-висок износ за Китай, пише сайтът agrotv.bg.

В глобален мащаб експертите на департамента по земеделие очакват и през следващата година да продължи тенденцията за увеличаване на производството и потреблението на свинско месо. Експортът се очаква да достигне рекордните нива от 2012 година. От 2009 година насам изтъргуваните на международните пазари количества месо са се увеличили с 29%. Това надвишава значително производството. Увеличението на потреблението за споменатия период е с почти 9%. Глобалните пазари на свинско месо продължават да се доминират от ЕС и САЩ, на които се пада почти 1/3 от търговията. Експертите очакват увеличение на американския износ на свинско месо, докато при европейския ще се регистрира известно забавяне. И през новата година най-големите вносители ще останат Русия, Китай, Мексико и Япония.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.