1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Производители: Имаме съмнения за качеството и произхода на яйцата в търговската мрежа

Производители: Имаме съмнения за качеството и произхода на яйцата в търговската мрежа

В момента преоборудваните птицеферми у нас са 30 на сто, останалите 70 на сто не отговарят на изискванията на ЕС

Липсва адекватен контрол за качеството и произхода на яйцата в търговската мрежа, предупредиха на пресконференция днес от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

"Имаме съмнения и съответно доказателства, че голяма част от яйцата на българския пазар не са от клас "А", т.е. пресни яйца, а от клас "Б". Това означава, че са престояли една-две седмици в складове на ЕС, след което те пътуват още три-четири дни, престояват и в България и чак тогава се появяват в магазина", заяви Иван Ангелов, производител на яйца и член на асоциацията.

Според Ангелов това е тотално нарушаване на Наредба 1, изискваща яйцата да се внасят в хранителната мрежа до 10-ия ден от снасянето им. На тези яйца не се начисляват данъци и такси, което рефлектира върху оборота на нормалните вериги и нормалните производители, обясняват от асоциацията. По нейни данни едва около 30-35% от яйцата се търгували в големите търговски вериги, а останалите около 70% - в складове и малки магазинчета.

Те не били придружени със съответните финансови документи и били без начислено ДДС. "Предлагат ни се обикновено в найлонови пликчета и кори, но без или с размазан печат", заяви производителят.

Според асициацията връзката между двата органа Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Българската агенция за контрол на храните (БАБХ) е скъсана. От АЗПБ настояха двете институции да заработят заедно, защото едната контролира качеството и окачествяването, а другата - безопасността.

Според Ангелов единственото работещо звено в момента - БАБХ, няма капацитет и достатъчно подготвени хора, за да определи кое яйце е клас "А" и кое - клас "Б".

Инспекторите не са подготвени, не са оборудвани, нямат на разположение автомобили и бюджет, коментираха от АЗПБ. За първите пет месеца на 2011 г. са унищожени 700 хил. домашни птици заради невъзможност за изхранване и за продажба на яйцата. Статистиката от 2010 г. показва наличието на близо 8,7 млн. птици, а през 2011 г. - на 7 млн., при около 18,8 млн. преди 18 години, отчетоха още от АЗПБ.

По думите на Христо Цветанов - председател на УС на АЗПБ, от 2300 готови проекти в птицевъдството, внесени в МЗХ, през последните две години са приети само седем. Това поставяло голям процент от фермите в невъзможност да се преоборудват и модернизират, за да отговорят на новите стандарти на ЕС. В момента преоборудваните птицеферми у нас са 30 на сто, останалите 70 на сто не отговарят на изискванията на ЕС, които трябва да бъдат изпълнени до 2012 г.

От традиционен производител и износител на яйца в миналото страната ни се превръща във все по-зависима от чуждия внос, спредупреждават от Асоциацията на земеделските производители в България.

Вижте видео по темата...

 

Етикети БАБХ, яйца, АЗПБ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.