1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Производители на хляб глобени за договаряне на цени

Производители на хляб глобени за договаряне на цени

Глобите са за извършено нарушение по текст от закона за защита на конкуренцията

Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, София (ФХСБ) и сдружението "Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите" Бургас (РСХС) са работили на картелен принцип за формиране на ценовата политика на хлебопроизводителите в страната информира vesti.bg.

Върховният административен съд (ВАС) в петчленен състав потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от юли 2008 г., с което на организациите бяха наложени имуществени санкции от съответно 15 хил. лв. и 10 хил. лв. Глобите са за извършено нарушение по текст от закона за защита на конкуренцията, касаещ пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. Според съда в установеното нарушение не е участвала Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България".

Разследването на КЗК е показало, че сдруженията играят активна роля при формиране на ценовите очаквания и прогнози на пазара на хлебопроизводството в страната в поредица свои изявления в периода октомври 2002 - юли 2007 г. В решението съдът е потвърдил установеното от КЗК, че на общи събрания, без да се определят конкретни стойности на цената на хляба, а косвено ФСХБ - София и РСХС - Бургас са работили за координиране поведението на своите членове за цената на масовия хляб, както и формиране на ценовата политика на хлебопроизводителите в страната. Според съда прякото или косвено определяне на цените на хляба е нарушение, което по своята цел предотвратява, ограничава или нарушава конкуренцията. Решението на ВАС е окончателно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.