1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Производители: Няма възможности за спекулативно поскъпване на храните

Производители: Няма възможности за спекулативно поскъпване на храните

Представители на браншовите организации на производителите се срещнаха със заместник-министрите на земеделието Цветан Димитров и Светлана Боянова

Няма възможности за спекулативни нива на предлагане по производствената верига на месо, яйца и хлебни изделия. Това увериха представителите на браншовите организации на производителите на среща със заместник-министрите на земеделието Цветан Димитров и Светлана Боянова. По разпореждане на премиера Бойко Борисов до петък те трябва да представят доклад за поскъпване на хранителните продукти.

Целта на срещата е да се направи анализ има ли административни и законови процедури, които калкулират допълнителни разходи за производителите  и увеличават себестойността на продукцията и какви са инструментите държавата да ги компенсира, така че те да не са за сметка на потребителите.

Производителите увериха, че по производствената верига няма причини, които да водят до спекулативно предлагане. Животновъдните организации посочиха, че при тях стойността на агнешко и свинско месо не е повишена спрямо предходната година и няма обективни предпоставки това да се случи по празниците. Те разчитат много и на предвидените държавни помощи за 2012 г. от ДФ „Земеделие”

Производителите на яйца посочиха, че дълго време са работили под себестойност и в момента цените на техния продукт едва покриват себестойността.  Те се ангажираха да потърсят резерви за оптимизиране на разходите си и казаха, че от няколко дни при някои производители в момента дори има известно намаление. Според хлебопроизводителите цените на техните  изделия по Великден няма да се повишат.

Производителите настояха да се предприемат законови действия за регламентиране на взаимоотношенията между производители, преработватели и търговци. Те също искат да се разшири възможността за директни продажби на продукция от фермите, както и да се облекчат административните процедури за кандидатстване на финансиране по линия на директните плащания и европейските субсидии.

Предложенията на производителите ще бъдат представени на работната група между министрите на земеделието, на финансите и на търговията, сформирана по нареждане на премиера.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.