1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Производители влагат в маслото вода и немлечни мазнини

Производители влагат в маслото вода и немлечни мазнини

Има подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и други нерегламентирани съставки

Производители масово влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики.

Това установи изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло.

В рамките на изследването, продуктите бяха тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, мазнини и сух безмаслен остатък (СБО), се казва в съобщение на асоциацията.

При осъществяването на теста, който се проведе в две независими лаборатории, бяха приложени изискванията и методите за изпитване, посочени в Регламент 273/2008 на Европейската комисия и Codex standard.
   
При четири от изследваните проби е установено нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина, допълва БТА.

Заместителите най-често биват твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика, посочват от асоциацията.

При някои проби процентът на немлечните мазнини достига 75 процента. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50 процента. При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

Друга лоша практика, която е установило изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет от пробите е отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително.

По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми.
Освен това, водно съдържание над 25 процента означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки /влагозадържащи вещества/ в продуктите, което е недопустимо, посочват от асоциацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.