1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Производителите на праскови у нас настояват за обновяване на сортовия състав

Производителите на праскови у нас настояват за обновяване на сортовия състав

Снимка:

Предлаганите продукти вече не могат да отговорят на конкуренцията на пазара

От Сдружението на производителите на праскови в страната настояват за обновяване на сортовия състав и за официалното им одобрение от аграрното министерство. Причината е, че предлаганите от тях продукти вече не могат да отговорят на конкуренцията на пазара.  

В организацията „Българска праскова” членуват 43-ма производители на вкусния плод и обработват около 2 хиляди декара праскови. Според Димитър Андреев, кмет на село Гавраилово и член на Сдружението, големият проблем е свързан с остарелия сортов състав. В момента в света са създадени много нови сортове, атрактивни за консуматорите, които все още в България не са официално внесени и не можем да ги разпространяваме, да ги размножаваме, заяви той пред репортер на Агро ТВ.

В момента в страната най-разпространен е сортът „Редхейвън”, който е еталонът за праскови. След него са се наложили „Глоухейвън”, „Хале”, а от нектариновите сортове  - „Фантазия”.  Сортовете, които са разработка на учените от български институти, все още не са дали плодове.

Има и сортове на Института по овощарство в Пловдив, но те все още не са широко разпространени сред трайните насаждения, понеже, за да започне една градина да плододава, са необходими 3-4 години.

Преди  2 години членовете на Сдружението закупуват и монтират линия за сортиране и за подготвяне на праскови за износ, с 2 хладилни камери, които отговарят на всички европейски изисквания. Производителите се надяват да реализират продукцията си в чужбина. От „Златна праскова” смятат, че внасянето на нови сортове от Гърция и Италия ще донесе по-голямо разнообразие на нашия пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.