1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Проверяват храненето на децата в детските заведения в Добрич

Проверяват храненето на децата в детските заведения в Добрич

Определен е срок за представяне на изготвените менюта за оценка

Регионалната здравна инспекция в Добрич извършва проверки за храненето на децата в детските заведения, съобщи Дарик. Осъществява се контрол и оценка на организираното хранене в детските градини, специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца, училищата с подготвителни групи и детските лагери за деца на възраст от 3 до 7 години.

Проверява се дали се спазват изискванията на новата наредба на министерството на здравеопазването, с която се въведоха по-стриктни изисквания за състава и асортимента на предлаганите храни в детските заведения. Нормативният документ регламентира  условия за осигуряване на разнообразно хранене, включващо ежедневно плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, мляко и млечни продукти. Създават се предпоставки за ограничаване консумацията на мазнини, захар и сол. Приложен е препоръчителен среднодневен продуктов набор за подпомагане разработването на менюта в съответствие с изискванията за здравословно хранене.

Определен е срок за представяне на изготвените менюта за оценка. Вече са извършени  проверки за храненето на децата в целодневни детски градини в общини Генерал Тошево и Балчик. Инспекциите ще продължат до 15 октомври, като при констатиране на несъответствия, ще бъдат издавани предписания с реален срок за изпълнението им.

Кметовете на общините в региона са информирани с писма за изискванията и отговорностите на директорите на детските заведения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.