1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пуканките съдържат повече антиоксиданти от плодовете и зеленчуците

Пуканките съдържат повече антиоксиданти от плодовете и зеленчуците

Те са богати на фибри и са със сравнително ниско съдържание на мазнини, установиха американски учени

Пуканките, които обичайно съпътстват зрителите в киното, съдържат повече антиоксиданти от плодовете и зеленчуците, установиха американски учени, цитирани от БГНЕС.

Вече е известно, че пуканките са богати на фибри и са със сравнително ниско съдържание на мазнини. Сега обаче те бяха определени за поредната супер храна, пълна с мощните антиоксиданти полифеноли, които могат да се преборят с вредните молекули, натрупващи се в тялото и увреждащи клетките. Те също така помагат за увеличаването на притока на кръв чрез отпускане на артериите.

Предишни изследвания вече установиха връзка между богатите на антиоксиданти храни и доброто здраве, тъй като тези храни намаляват опасността от рак, деменция и дори сърдечно заболяване. Аналитикът на храни д-р Джо Винсън съобщи, че полифенолите са по-концентрирани в пуканките, в които има средно едва 4% вода, спрямо 90% при много плодове и зеленчуци. Още по-изненадващо откритие е, че обвивката на пуканките, която никой не обича, защото полепва по зъбите, има най-високата концентрация на полифеноли и фибри.

Пуканките могат да заменят пресните плодове и зеленчуци в здравословната диета, тъй като те съдържат жизненоважни витамини и хранителни вещества. Изследването установило, че количеството полифеноли в пуканките е до 300 милиграма на една порция, което би осигурило 13% от средния прием на антиоксидантите на ден. Плодовете предоставят 255 милиграма дневно, а зеленчуците - 218 милиграма дневно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.