1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пуснаха в продажба вино, ферментирало с метеорит

Пуснаха в продажба вино, ферментирало с метеорит

Иън Хъчинсън е убеден, че парчето космическа скала дава на виното "по-жив вкус"

Англичанин, работещ в Чили, пусна в продажба вино каберне совиньон, ферментирало с метеорит, паднал на Земята от космоса, съобщи БТА. Иън Хъчинсън е убеден, че парчето космическа скала дава на виното "Метеорито" "по-жив вкус".

Метеоритът с диаметър 8 см е на 4,5 млрд. години. Той се е образувал в астероидния пояс между Марс и Юпитер. На Земята е паднал в пустинята Атакама преди 6000 години, твърди Хъчинсън. Метеоритът принадлежи на американски колекционер, който няма нищо против безценното парче космическа скала да кисне в бъчва червено вино 12 месеца.

Толкова е необходимо, за да приключи ябълково-млечната ферментация на виното. Това е процесът след първичната ферментация, при която гроздовата захар се превръща в алкохол. Ябълково-млечната ферментация се осъществява от млечнокисели бактерии, които дават на виното приятния му вкус и аромат.

"Пиейки това вино, пиете елементи от зараждането на Слънчевата система", каза Хъчинсън, който иска "да даде на всеки възможност да се докосне до нещо от космоса". Виното "Метеорито" засега се продава само в избата на създателя му в долината Качапоал, като Хъчинсън се надява скоро да го изнася по цял свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.