1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Рафинираното олио на едро поевтинява с 0,5% на седмична база

Рафинираното олио на едро поевтинява с 0,5% на седмична база

По области цените на продукта варират от 1,77 лв./литър до 2,50 лв./литър, съответно в Монтана и Варна

През периода на наблюдение (21 – 28 май 2014 г.) средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средно за страната, олиото на едро поевтинява с 0,5% на седмична база, до 2,01 лв./литър. По области цените на продукта варират от 1,77 лв./литър до 2,50 лв./литър, съответно в Монтана и Варна. Седмично понижение на стойностите се регистрира в десет области, в рамките на 0,5 – 6,8% (Монтана). Поскъпване на олиото се отчита в три области – с 0,5% в Русе и Ямбол и с 6,4% във Варна.

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на нивото от предходната седмица – 2,46 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,10 лв./литър (Шумен) до 2,62 лв./литър (Бургас). Седмични изменения на ценовите стойности се регистрират само в две области – повишение с 2,3% в Добрич и понижение с 1,3% в София.

При търговията на дребно с олио в другите търговски обекти (ДТО) се отчита незначително седмично повишение на средната стойност за страната - с 0,4%, до 2,53 лв./литър. По области, цените в по-малките магазини са в интервала от 2,20 лв./литър (Шумен) до 2,75 лв./литър (Монтана и Стара Загора). В сравнение с предходния седмичен период, в седем области се регистрират разнопосочни ценови отклонения, в границите от -3,5% (Пловдив) до +6% (Сливен).

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,07 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като тази разлика достига до 0,31 лв./литър в Монтана. В три области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в големите търговски вериги с между 0,14 и 0,31 лв./литър (Русе).

Маржът между цените на едро на олиото и тези на дребно е средно 0,45 лв./литър за ГТВ и 0,52 лв./литър за ДТО, като за големите супермаркети е най-голям в Бургас – 0,76 лв./литър, а за по-малките магазини - в Монтана - 0,98 лв./литър. В областите Варна и Шумен цените на дребно в ГТВ (а във Варна и в ДТО) са с до 0,20 лв./литър по-ниски от тези на едро.

Като цяло, през изтеклия месец май 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната остават без сериозна промяна. Към края на м. май средната цена на едро за страната се повишава с 0,2% спрямо нивото отпреди един месец, докато тази на дребно се понижава с 0,5% (средно за двата типа наблюдавани търговски обекти).

По области месечните отклонения на пазара на едро са в интервала от -12,4% (Монтана) до +6,4% (Варна). При търговията с олио на дребно измененията са в по-тесните граници от –5,6% (София) до +2,1% (Кюстендил).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.