1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ракията остава с непроменен акциз

Ракията остава с непроменен акциз

Парламентът отхвърли бирата да се облага с 2,20 лв. на 100 литра, вместо с 1,50 лв., както е сега

Ракията остава същият акциз и през 2010 година. Депутатите не приеха предложението на правителството акцизът върху етиловия алкохол да поскъпне от 1100 лв. на 1250 лева за един хектолитър, а акцизът върху домашно произведеният алкохол - от 550 лв. на 625 лв. за хектолитър.

При гласуването на второ четене на изменения в Закона за акцизите и данъчните складове от ГЕРБ и БСП заявиха, че няма да подкрепят предложенията на Министерския съвет и на РЗС за увеличение на акциза върху етиловия алкохол и бирата.

От РЗС настояха да се гласува по-висок акциз върху бирата, но парламентът отхвърли бирата да се облага с 2,20 лв. на 100 литра, вместо с 1,50 лв., както е сега.

Депутатите взеха решение още, че в специализираните малки обекти за дестилиране на ракия ще може да има съдове с обща вместимост за дестилиране до 1000 литра. Предложението за обема на казаните беше направено от съпредседателя на ГЕРБ Красимир Велчев, след като комисията по бюджет и финанси беше предложила обемът на съдовете да бъде до 500 л.

Ако се беше вдигнал акцизът на алкохола, това можеше да има обратен ефект. Абсолютно нормално е финансовият министър да търси допълнителни инструменти за увеличаване на приходите, а аз да защитавам ситуацията в бранша, смятайки че наистина тази година увеличаването на акциза би било контрапродуктивно. Това каза Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, в интервю за предаването на БТВ „Тази сутрин”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.