1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ръст на консумацията на месни биопродукти в Германия

Ръст на консумацията на месни биопродукти в Германия

Биостопаните се нуждаят от повече подкрепа

Консумацията на месо от биопроизводство в Германия се увеличава. През миналата година продажбите на пилешко са скочили със 70 %, а на червено месо с малко над 50 на сто. 
 
По данни на Сдружението на екологичната хранителна промишленост оборотите на производителите на биопилешко са нараснали с 68 %, а при червеното месо, към което спадат говеждото, свинското, овчето и козето, е отчетен скок с 55 на сто.
 
В последното издание на екобарометър, изготвян всеки месец по поръчка на федералното министерство на земеделието, близо половината потребители често купуват биологично произведено месо. На фона на общата консумация, неговият дял остава нисък, между 2 и 4 процента в зависимост от вида месо.
 
За да се увеличат този дял, биостопаните се нуждаят от повече подкрепа, настояват от Сдружението на екологичната хранителна промишленост. В отворено писмо до федералният министър Юлия Кльокнер и нейните колеги от провинциите организацията изтъква, че все повече потребители подкрепят преструктурирането на селското стопанство и преминаването към биостандарти. В същото време все повече фермери са готови да променят начина си на работа. Затова политиците трябва да отговорят на тези стремежи и да поощряват биопроизводството, се казва в писмото.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.