1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Разширява се обхватът на програма „Благотворителност”

Разширява се обхватът на програма „Благотворителност”

До момента у нас биват подпомагани само лицата, които получават целеви помощи за отопление

Майките и осиновителките, които получават помощи за дете до едногодишна възраст, както и семействата на деца с увреждания, ще получават помощи от програма „Благотворителност”. Това гласят промените в Наредбата за разпределяне на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица, обнародвана в „Държавен вестник”, съобщиха от ДФЗ. Изменението беше внесено по инициатива на ДФ „Земеделие” и МЗХ.

До момента у нас биват подпомагани само лицата, които получават целеви помощи за отопление. Първият транш по програмата приключва на 29 юли. Двете нови социални групи ще бъдат включени още на второто благотворително раздаване на хранителни продукти – от 15 август до 2 септември. Разплащателната агенция и Българският червен кръст (БЧК), които за четвърта поредна година работят по европейската програма, имат готовност и ще създадат нужната организация за раздаването на помощите.

Фондът тази година разпределя седем вида хранителни продукти. Това са брашно тип 500, ориз, спагети, обикновени вафли, пшеничен грис, постни лозови сарми и царевично нишесте. Те се осигуряват чрез бартер срещу зърно от интервенционните складове на Словакия и България.

Благодарение на доброто взаимодействие между фонда и БЧК, който изключително отговорно и в срок осъществява дейностите, помощите достигат до 26 областни склада на организацията и се разпределят в 334 временни пункта в цялата страна. Продуктите се раздават персонално, по предварително изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане. В случай че дадено лице е пропуснало да вземе полагащите му се продукти от предходен транш, може да ги получи на следващото раздаване. Ако в края на годината след трите транша останат налични количества, които не бъдат потърсени от нуждаещите се, с разрешение на ДФЗ те се предоставят на различните социални заведения, които се обитават от лица с нисък социален статус. Последният – трети транш на програма „Благотворителност”, ще се проведе от 1 до 22 ноември 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.