1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Регистър с доброволци създава БАБХ

Регистър с доброволци създава БАБХ

Идеята е да се подобри ефективността на проверките

Агенцията по храните създава регистър с доброволци, които ще сътрудничат на инспекторите като подават сигнали за нередности в магазините - съобщи директорът на агенцията Пламен Моллов, цитиран от БНР. Идеята е да се подобри ефективността на проверките, тъй като доскоро инспекторите са работили безрезултатно. 

Близо 8500 проверки са направени през миналата година в складове за храни. Съставени са 23 акта, което е ефективност от 0,3%. Само през последния месец при над 350 проверки са съставени 176 акта, посочи Пламен Моллов, като обясни, че липсата на ефективност се дължи на неуточнени правила и слаб контрол над инспекторите. Той не изключи и възможни корупционни практики, но каза, че други институции трябва да се занимават с подобни съмнения. 

7 души от областната софийска дирекция на Агенцията по храните са отстранени в момента от работа и дисциплинарен съвет ще решава дали да бъдат уволнени. Предвижда се специално обучение на всеки гражданин, който иска да е доброволен сътрудник на агенцията. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.