1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Регистрираха първото българско защитено географско указание „Горнооряховски суджук”

Регистрираха първото българско защитено географско указание „Горнооряховски суджук”

Заявлението беше подадено от сдружение „Раховец-2007”

Първото българско защитено географско указание „Горнооряховски суджук” бе представено в Министерство на земеделието и храните.

Това е първото заявление за вписване в Европейския регистър на земеделски продукти и храни със защитени наименования за произход и географски указания на Защитено географско указание „Горнооряховски суджук”, получено в Министерството на земеделието и храните и преминало изцяло и успешно  всички процедури – отначало на национално ниво, а в последствие и на ниво Европейска комисия.   

Заявлението беше подадено  от сдружение „Раховец-2007” - Г.Оряховица на 06.03.2008 г. Досието, което е придружаваща документация към заявлението, съдържа 113 стр. различни материали, в които освен административни документи по статута на членовете на сдружението и за производствените им мощности и произведени обеми в предходните 3 години, са приложени и множество исторически документи, снимки, исторически карти, съхранявани предимно в Историческия музей на гр. Горна Оряховица, както и информации от Празника на Горнооряховския суджук. Те са предадени като доказателство за история на продукта, за дълголетното му съществуване и връзката му  с Горна Оряховица и неговата репутация на пазара.

Националният компетентен орган по защитени географски означения в МЗХ проведе успешно процедурата на национално ниво в съответствие с изискванията на националното законодателство, която включваше освен оценка на документите и съответните проверки на място на производство при тримата производители, членове на Сдружението. Националната процедура беше приключена успешно без получени възражения и в резултат първото българско досие беше изпратено официално в Европейската комисия за преминаване на европейската процедура. Тя включва щателни проверки и съгласувателни действия с всички дирекции на ГД „Земеделие и развитие на селските райони”.

„Ние трябва да имаме самочувствието на нация, която произвежда хубави неща. Започваме с „Горнооряховския суджук”, следват и други традиционни местни продукти. Имаме твърдото намерение да защитим и гроздовата ракия”, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

„Горнооряховският суджук” ще може да бъде произвеждан от три фирми от района на Горна Оряховица. Контролният орган, който ще гарантира за качеството и правомерното употребяване на наименованието на защитения продукт ще бъде Българската агенция по безопасност на храните.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев съобщи, че са подадени заявления за защитено географско наименование и за много други традиционно български продукти, сред които пастърма, филе „Елена”, роле „Трапезица”, врат „Тракия” и „Панагюрска луканка”.

Присъстващите представители на фирмите, имащи право да произвеждат „Горнооряховски суджук” бяха категорични, че няма причина да се спекулира с цената му и тя не би следвало да се променя.

Видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.