1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Регистрираните производители на храни от неживотински произход в страната са четири хиляди

Регистрираните производители на храни от неживотински произход в страната са четири хиляди

Това показват данните след приключилата пререгистристрация на фирмите, които подлежат на контрол от БАБХ

Производителите на храни от неживотински произход в страната са четири хиляди вместо съществуващите в регистрите на здравното министерство десет хиляди компании. Това съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов след приключилата пререгистристрация на фирмите, които подлежат на контрол от агенцията.

Актуалната информация обхваща всички фирми за производство и пакетиране на захар и захарни изделия, олио, консервни предприятия за плодове и зеленчуци и др. Огромното разминаване с данните от стария регистър Войнов обяснява не толкова с фалити в бранша, колкото с факта, че предишните контролни органи не са обновявали системата с години. 

Задължителната пререгистрация на производителите и търговците на храни започна през пролетта на тази година, като целта на агенцията е да обнови регистрите на предишните контролни структури, в които фигурираха малко над 150 хиляди магазини, предприятия, цехове, хладилни или други складове.

„Идеята ни беше до есента на тази година да имаме точни данни, които да ни улеснят в контролната работата. Поради активните проверки през летния сезон темповете на пререгистрация се забавиха, затова очаквам до декември да имаме напълно обновен регистър“, обясни още Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.