1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Рекордна цена за коняк от 1788 г.

Рекордна цена за коняк от 1788 г.

Конякът е от колекцията на една от легендарните френски изби - "Ла тур д'аржан"

Френски богаташ плати 25 хил. евро за коняк от 1788 г. Смята се, че бутилката "Кло дю Грифие" е най-старата в света. Неин собственик стана 38-годишният Рафаел Зие. Той съобщи, че ще изпие съдържанието с приятели.

Конякът е от колекцията на една от легендарните френски изби - "Ла тур д'аржан"  към едноименния парижки ресторант, открита през 1582 г. В нея има 450 хил. бутилки изтънчени отлежали питиета.

Преди броени дни 18 хил. от тях бяха пуснати на търг, организиран от френската аукционна къща "Пиаза". По-голямата част от напитките са вина. Най-старото е бургундско от 1895 г.  Стойността на бутилките се изчислява на поне 2500 евро всяка. Толкова се очакваха и за коняка "Кло дю Грифие", но цената, платена за него, далеч надхвърли и най-смелите предвиждания.

Главният сомелиер на "Ла тур д'аржан" Дейвид Риджуей обяснява, че целта на продажбата е да се освободи свободно място за нови питиета в избата и да се съберат пари.  Около 1 млн. евро се надяват да спечелят те, но предвид грандиозния старт на търга, сумата може да се окаже далеч по-голяма. Средствата вероятно ще бъдат дарени на благотворителната фондация "Малкият принц", която помага на тежко болни деца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.