1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Румъния намалява ДДС върху храните от 24% на 9%

Румъния намалява ДДС върху храните от 24% на 9%

Корекцията ще влезе в сила от 1 юни

Радикална крачка предприе Румъния, след като правителството одобри намаляването на ДДС за всички храни, безалкохолни напитки и хранителни услуги от досегашните 24% на 9%. Корекцията ще влезе в сила от 1 юни, съобщава dnevnik.bg.

Причината мярката да бъде въведена толкова рано са по-добрите от очакваното приходи в бюджета, съобщи премиерът Виктор Понта на заседание на кабинета във вторник.

"Мярката е устойчива. В края на март вместо дефицит от 5 млрд. леи (1,13 млрд. евро), както сме се договорили с международните кредитори, сега имаме рекорден излишък от 5 милиарда леи", каза Понта пред министрите.

Ще бъдат намалени и други данъци, сред които ДДС и данъците върху доходите на физически и юридически лица. Това трябваше да се случи на етапи между 2016 и 2019 г., но след добрите приходи за първите два месеца на годината някои от промените може да бъдат изтеглени през 2015 г. Понта потвърди, че цялостното понижаване на ДДС от 24 на 20% ще стане през 2016 г..

Изчисленията на правителството са, че с намаляването на този данък за храни и безалкохолни напитки бюджетът ще изгуби около 5 млрд. леи приходи, но населението ще разполага с повече средства за потребление.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.