1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Русия налага забрана за внос на млечни продукти от Украйна

Русия налага забрана за внос на млечни продукти от Украйна

Днешното решение на „Ростребнадзор" е пореден начин за „извиване" на ръцете

Руската агенция за защита на потребителите е обявила, че налага забрана за внос на млечни продукти от шест от 23-те области, останали в състава на Украйна след отцепването на Крим, предава money.bg.

„Ростребнадзор" се опита да мотивира тази търговска забрана с факта, че проведените лабораторни тестове са показали, че украинските продукти нарушават регулацията на млечни продукти.

За да гарантираме правата на руските потребителите, ние прекратяваме вноса в Русия на млечни продукти от шест украински области, заявиха от агенцията. Днешното решение на „Ростребнадзор" е пореден начин за „извиване" на ръцете на украинските власти от страна на Руската федерация, след като в началото на април само в рамките на три дни Газпром повиши с близо 80% цените на доставяната за Украйна природна газ до 485 долара за 1000 кубически метра.

В края на миналата седмица агенция „Мудис" понижи с една степен дългосрочни кредитен рейтинг на Украйна до „Саа3" от „Саа2", като в същото време запази "негативни" перспективи за възможно по-нататъшно намаляване на рейтинга.

Агенцията се мотивира с продължаващата ескалация на украинската политическа криза след промяната на управленския режим в Киев, както и в резултат на анексирането на Крим от Русия. Допълнителен негативен фактор беше и рязкото повишение на цената на руската природна газ, както и решението на Русия да се откаже от обещаната в края на 2013-а година финансова помощ за Украйна, посочва кредитната агенция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.