1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. С 1,5% се е повишила средната цена на рафинираното слънчогледово олио

С 1,5% се е повишила средната цена на рафинираното слънчогледово олио

Средната цена на едро за страната е 2,78 лв./литър

През периода на наблюдение (15 – 22 август 2012 г.) средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната бележат леко повишение.

Средната цена на едро за страната на слънчогледовото олио е 2,78 лв./литър, с 1,5% по-висока в сравнение с предходния седмичен период.

По области, цените на продукта варират от 2,65 лв./литър (Плевен, Стара Загора и Шумен) до 3,02 лв./литър (Разград). В почти всички области се регистрира повишение на ценовите стойности, най-съществено в Монтана (с 5,2%) и Разград (с 4,1%). Само във Велико Търново и Добрич цените на едро на олиото незначително се понижават спрямо предходната седмица, съответно с 0,4 и 1%.

Средно за страната, през последната седмица цените на дребно на слънчогледовото олио както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) нарастват с около 1%.

Средната цена на дребно на рафинираното олио за страната в големите супермаркети е 3,07 лв./литър.

В ГТВ цените на олиото остават в диапазона от 2,89 лв./литър (Перник) до 3,19 лв./литър (Кюстендил). През разглеждания седмичен период в по-голяма част от областите е налице движение на цените на олиото в големите супермаркети. В 16 от областните центрове продуктът леко поскъпва, най-чувствително в Габрово (с 6,8%). Само в ГТВ на две области се отчита понижение на ценовите стойности - в Бургас с 2,3% и в София с 2,6%.

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти е 3,11 лв./литър.

И през тази седмица цените на олиото в по-малките магазини се движат в границите от 2,97 лв./литър (Перник) до 3,23 лв./литър (Пловдив и Стара Загора). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира в ДТО в 10 от областите – повишение в рамките на 0,8 (Варна) - 5% (Търговище).

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,04 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в София (0,19 лв./литър). В осем области обаче цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като разликата в тази посока достига до 0,17 лв./литър във Велико Търново.

За поредна седмица най–голям марж между цената на едро и цената на дребно в ГТВ е регистриран в Плевен (0,50 лв./литър), а за другите търговски обекти – в Стара Загора (0,58 лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.