1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. С 4,1% е поевтиняло олиото в Бургас за седмица

С 4,1% е поевтиняло олиото в Бургас за седмица

Цената на едро е намаляла с 1% за месец

Най-голямо поевтиняване на олиото през изтичащата семица от 4,1% е регистрирано в Бургас. Това показват данните от редовния седмичен анализ на Комисията по стоковите борси. В пет от областите се наблюдава повишение на цените на едро с между 0,5% и 3,9% (Хасково).

Предлагането на слънчогледово олио на тържищата в страната е в широки граници- от 1,80 лв./литър (Плевен) до 2,23 лв./литър (Варна). В резултат, средната цена на едро на олиото за страната се понижава с 0,5% спрямо предходната седмица до 2,00 лв./литър.При търговията на дребно със слънчогледово олио също се отчита понижение на средните ценови стойности за страната в сравнение с предходната седмица – с 1,2% до 2,39 лв./литър в големите търговски вериги и с 0,4% до 2,48 лв./литър в другите търговски обекти.
В големите супермаркети продуктът се предлага в ценовия интервал от 2,09 лв./литър (Шумен) до 2,59 лв./литър (Бургас). Спрямо предходната седмица, изменение на цените в по-малките магазини се регистрира в единадесет от областите, във всички от тях – в посока надолу. Поевтиняването на продукта е в рамките на 0,5 – 6,3%, най-съществено в Хасково.
В по-малките магазини цените на дребно на слънчогледовото олио са в диапазона от 2,08 лв./литър (Шумен) до 2,75 лв./кг (Монтана). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира в шест от областите. В четири от тях се отчита леко седмично поевтиняване на олиото в рамките на 0,4 – 2,3% (Шумен). В Добрич и София се наблюдава поскъпване на продукта, съответно със 0,9% и 3%.
През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,09 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като тази разлика достига до 0,31 лв./литър в Монтана. В пет области цените на продукта в малките магазини  са по-ниски от тези в големите търговски вериги с между 0,01 и 0,11 лв./литър (Русе).
Разликата  между цените на едро на олиото и тези на дребно е средно 0,39 лв./литър за хипермакетите и 0,48 лв./литър за останалите търговски обекти, като за големите супермаркети е най-голям в Бургас – 0,72 лв./литър, а за по-малките магазини - в Монтана – 0,88 лв./литър. В област Варна цените на дребно в магазините от веригите и останалите търговски обекти са съответно с 0,09 лв./литър и 0,10 лв./литър по-ниски от тези на едро.
През изминалия м. юни 2014 г. цените по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио бележат понижение.
Към края на месеца средната цена на едро за страната намалява с 1% на месечна база, до 2,00 лв./литър. При средните цени на дребно на продукта понижението в рамките на едномесечния период е с 2,8% за големите търговски вериги и с 2% - за по-малките търговски обекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.