Само 44% от българите пият вода, минала през пречиствателни станции

Това признава Агенцията за околна среда и води (АОСВ) в своя последен годишен доклад за 2009 г.

От крановете ни все още тече вода, която не отговаря на санитарните норми. В нея има нитрати и бактерии над допустимите норми. Това признава Агенцията за околна среда и води (АОСВ) в своя последен годишен доклад за 2009 г., който кабинетът прие преди 2 дни, пише Монитор.

Едва 34% от повърхностните водоизточници имат пречиствателни съоръжения, показват данните в него. Според Световната здравна организация над 5% отклонение от микробиологичните показатели например вече създава реална опасност за здравето. Но периодичният мониторинг на санитарните власти в страната показва отклонение от 15%, като само за година е отбелязан ръст от 2%.

Най-много „жива“ вода пият в Пазарджик, където замърсяването по микробиологични показатели достига 11,34%, а в Ямбол - 9,23%. Над 8 на сто отклонение от нормата отчитат в Монтана, Перник и Бургас. Пак замърсяване над стандарта на СЗО е измерено във Враца, Кюстендил, Пловдив, Кърджали и Добрич. Вместо подобрение в Кюстендилска област само за година от 1,26 процента то е скочило на 7%, в Пловдивска област от 3 на сто е стигнало до 7 процента, а в Перник от близо 6 пункта, отклоненията от нормите са нараснали на 9 на сто.

Най-чистата вода, поне по микробиологични показатели, пият хората в столицата, както и в Русе и Шумен. Сред отличниците са също Видинска област, където само за година са успели от 20,6 % да свалят замърсяването на водата на 1,93 процента, и в Габровска – 21,9 на сто, там нестандартността е спаднала на 4,38%.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.